Εφαρμογή
Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας
Γενικά
Η νεολαία που καινοτομεί: Περιβαλλοντική καινοτομία, στις 29 Σεπτεμβρίου - Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σας προσκαλεί στη βραδιά της  Νεολαίας που καινοτομεί, που θα διεξαχθεί στης 29 Σεπτέμβρη  2016 με θέμα την «Περιβαλλοντική καινοτομία».


Ο κύκλος « Η Νεολαία που καινοτομεί » δίνει το λόγο στους « επιχειρηματίες της αλλαγής » στην επόμενη συνάντηση που είναι αφιερωμένη στην περιβαλλοντική καινοτομία. Γάλλοι και Έλληνες εκπρόσωποι της περιβαλλοντικής καινοτομίας θα είναι παρόντες και θα παρουσιάσουν λύσεις για έναν κόσμο με μεγαλύτερο σεβασμό προς το περιβάλλον.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θα έχει τη χαρά να φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Tarik Chekchak, διεθνή εμπειρογνώμονα της βιομιμητικής. Θα παρουσιάσει το απίστευτο δυναμικό που προσφέρει η φύση στην Έρευνα και την Καινοτομία. Θα τον συνοδεύσει η Ελληνίδα ομόλογός του και ιδρύτρια της Βιομιμητικής Ελλάδος, Kλεοπάτρα ΑΛΑΜΑΝΤΑΡΙΩΤΟΥ.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θα δώσει στη συνέχεια το λόγο σε πέντε φορείς γαλλικών και ελληνικών projects για να « πιτσάρουν » τα σχέδιά τους και να τα θέσουν υπό την κρίση του κοινού.

  • « ο Σταύρος (Σταύρος Τσομπανίδης) δημιουργεί καθημερινά αντικείμενα από φύκια »
  • « ο Alain (Alain Vigier) μετατρέπει το τηγανόλαδο σε καύσιμο»
  • «ο Γιώργος (Γιώργος Μιχαλέλης) και ο Δημήτρης (Δημήτρης Μαζαράκος) κατασκεύασαν ένα σύστημα  επεξεργασίας λυμάτων χωρίς να μολύνεται το περιβάλλον »
  • « η Καρολίνα  (Caroline Van Renterghem) επινόησε το διασυνδεδεμένο αντιρρυπαντικό φουλάρι »
  • « ο Γιώργος  (Γιώργος Κουτίτας) είναι ένας σειριακός επιχειρηματίας που συνέλαβε ένα «σχέδιο Paypal » για την ηλεκτρική ενέργεια.

Ελάτε να γνωρίσετε τους πραγματογνώμονες της βιομιμητικής και τους φορείς projects που επινοούν τον αυριανό κόσμο, στην Ελλάδα όπως και στη Γαλλία. 
Τη βραδιά με τις σύντομες παρουσιάσεις θα συντονίσει ο Mathieu Baudin, συνιδρυτής του Ινστιτούτου  Institut des Futurs Souhaitables. Η διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με την Ashoka Grèce και το Impact Hub.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

19.00: Χαιρετισμός του πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, κυρίου Christophe Chantepy. 
Προβολη ταινιών με θέμα την περιβαλλοντική καινοτομία

19.25: Διάλεξη του Tarik Chekchak, διευθυντού επιστημών και περιβάλλοντος της Ομάδας  Cousteau και διεθνούς εμπειρογνώμονα για την βιομιμητική.

19.50: Διάλεξη της Κλεοπάτρας Αλαμανταριώτου, διευθύντριας και ιδρύτριας του κέντρου Βιομιμητικής Ελλάδας - Ερευνα και Καινοτομία.

20.15: Παρουσίαση 5 projects :
-    Σταύρος Τσομπανίδης, συν-ιδρυτής του Phee (αντικείμενα από φύκια)
-    Alain Vigier από την εταιρεία Roule ma frite (καύσιμα από τηγανόλαδο)
-    Γιώργος Μιχαλέλης και Δημήτρης Μαζαράκος, συνιδρυτής του WTI Greece (σύστημα για την ανακύκλωση των λυμάτων)
Caroline Van Renterghem, ιδρύτρια του Wair (διασυνδεδεμένο φουλάρι αντιρρύπανσης)
Γιώργος Κουτίτας, συνιδρυτής του Gride Mates  (το Paypal της ηλεκτρικής ενέργειας)


Από τις 21.30 - πολιτιστικές δραστηριότητες - συναντήσεις με επιχειρηματίες 
Το δεύτερο μέρος της βραδιάς θα κυλήσει ταυτόχρονα στο χώλ υποδοχής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας και στο αμφιθέατρο ενώ θα προτείνει στο κοινό να μάθει περισσότερα για την περιβαλλοντική καινοτομία διασκεδάζοντας  :
-    Κοκτέιλ της εταιρείας Troo Food Liberation που καταπολεμά τα διατροφικά εγκλήματα από το 2009,
-    εργαστήρια γύρω από το θέμα του περιβάλλοντος στο χωλ υποδοχής,
-    αποσπάσματα της ταινίας « Human » του Yann Arthus Bertrand που ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο αναζητώντας τι είναι αυτό που « μας καθιστά ανθρώπινα πλάσματα ».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ – ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ
ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣΤι είναι η βιομιμητική ;


Από τις ελληνικές λέξεις βίος και μίμηση
, η βιομιμητική είναι η παρατήρηση και η κατανόηση της φύσης που οδηγούν στην έμπνευση για την παραγωγή καινοτόμων εφαρμογών ιδίως στις τεχνολογίες.

Με τη βιομιμητική ασχολούνται όσοι αγαπούν τη φύση: φυσιολάτρες, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, βιολόγοι – και τείνουν προς τον ίδιο σκοπό. Από τη μελέτη του περιβάλλοντος αντλούν έμπνευση για καινοτομίες. Ενώ στους Δυτικούς, γενικότερα, η φύση παραμερίζεται, κάποιοι άλλοι λαοί όπως οι Ινδιάνοι της Αμερικής εμπνέονται ανέκαθεν από τη φύση.

Η βιομιμητική διαθέτει ένα τεράστιο δυναμικό σε διάφορους τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, ο αθλητισμός και η αρχιτεκτονική. Προτείνει νέες τεχνικές εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών, με μεγαλύτερο σεβασμό στο περιβάλλον. Η μίμηση των έμβιων όντων δεν είναι μια νέα επιστήμη εφόσον ο άνθρωπος, παρατηρώντας τα πουλιά, σκέφθηκε να πετάξει κι εκείνος.

Η βιομιμητική προτείνει απλά να ξαναβάλουμε τη φύση στο κέντρο της έρευνας ώστε να βρούμε νέες καινοτομίες για την τεχνητή αναπαραγωγή των βασικών ιδιοτήτων ενός ή πολλών βιολογικών συστημάτων.  


Παραλαβή δεδομένων σε εξέλιξη